Slovenija: Na testu fileta pilećih prsa, najbolje ocijenjeno slovensko meso

Bez autora
Oct 16 2024

Savez potrošača Slovenije (ZPS) poslao je na analizu deset prepakiranih filea pilećih prsa bez kosti i kože kupljenih u većim slovenskim trgovinama.

Na testu se najbolje pokazalo meso slovenskog podrijetla, a udruga je utvrdila da je kvaliteta mesa vrlo važna u načinu na koji je životinja uzgojena.

Pri ocjenjivanju kvalitete fileta pazili su na mikrobiološku ispravnost, senzorsku kakvoću te omjer vode i bjelančevina, priopćeno je iz ZPS-a.

Kako su objasnili, oba uzorka inozemnog podrijetla pokazala su se znatno lošije na testu, a jedan je čak isključen prije početka ocjenjivanja jer ga je trgovac povukao zbog prisutnosti salmonele nekoliko dana nakon njihovog uzorkovanja.

Iz ZPS-a su istaknuli da su svi slovenski proizvodi, osim jednog, na ambalaži imali oznaku Odabrana kvaliteta Slovenije, koja postavlja strože standarde kvalitete glede hrane za životinje, kontrole, sljedivosti itd., a neki proizvođači uspostavili su i dodatne, vlastite standarde kvalitete uzgoja. 

S tim u vezi, otkrili su da je za kvalitetu mesa vrlo važno kako je životinja uzgojena.

“Kako tekstura mesa ne bi bila kašasta, ključno je da se životinja dovoljno kreće i da ne ide prerano na klanje. Pobjednički file pilećih prsa dakle dolazi iz Slovenije i iz klasičnog je uzgoja, što omogućuje više kretanja životinja (čak i na otvorenom)", istaknuli su.

Ujedno su istaknuli kako je s obzirom na prisutnost bakterija u mesu i rizik od infekcije vrlo važno da potrošač ne prekida hladni lanac i ne ostavlja meso u automobilu na suncu dulje vrijeme, jer to povećava rizik od infekcije.

S tim u vezi, željeli bi da više proizvoda bude opremljeno jasnijim uputama o rukovanju s pilećim mesom. Od analiziranih proizvoda samo je jedan nudio opširne informacije o pravilnoj higijenskoj praksi, dok su svi ostali bili loše označeni ili nisu imali nikakva upozorenja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik